top of page

Anima ve Animus: Bilinçdışındaki Dişil ve Eril Ruhların Rolü

Anima ve Animus kavramları için bilinçdışındaki dişil ve eril ruh denilebilir. Bu kavramlar kişinin bilincini etkileyip düşünce ve eylemlerine şekil verir.

Anima, ruhun dişil yanı ve Ay – Venüs ile bağlantılı; Animus, ruhun eril yanı ve Güneş – Mars ile bağlantılıdır.


Kadın ya da erkek fark etmeksizin kişinin beden ve ruh sağlığı, hayatında tezahür ettirdiklerinin kalitesi, yaşadığı ilişkiler ve kadersel planındaki ilerleyişinin sağlamlığı anima ve animus kavramlarının nasıl çalıştığıyla oldukça ilişkilidir.

Animus, zihindir ve ataerkil bir enerjidir; bir kadının bilinçdışındaki eril tarafıdır.



Kaynak: existentia blog
Kaynak: existentia blog

Bir kadının doğum haritasında Animus etkisi olumsuz çalıştığında kadın celladına aşık olabiliyor ya da öyle fevri bir savunma mekanizması geliştiriyor ki kendisini yalnızlığa mahkum ediyor. Kadının seçtiği erkekler aslında kadının kendi ruhundaki erkek yanı hakkında bize bilgi verir. Kendisini korumayan, pasif bir erkek seçen kadının da animusu böyledir; kadın kendisini korumuyordur ki onu koruyacak birini seçsin!

Bir kadın doğum haritasında Güneş ve Mars bize animus hakkında bilgi verir. Düşük bir Mars’a sahip kadının Animusu problemli olabilir, kadın kendisini feda eden ve çok da kendisini korumayan biri olabilir. Korumacı birini arzulasa da gidip de korumacı biriyle olmaz kolay kolay.

Anima ise dingin bir enerjidir ve anaerkildir; bir erkeğin bilinçdışındaki dişil tarafıdır.

Bir erkeğin doğum haritasında Anima olumsuz çalıştığında kendisini beslemeyen bir ilişki yaşayabildiği gibi bazen de annesi gibi bir partner arayabilir. Burada anne çok önemlidir, mükemmel bir annesi varsa eş olarak aradığını bulamayabilir çünkü kimse annesi kadar mükemmel değildir. Ya da annesi kötüyse, kadınlara güvenemez.

Erkek doğum haritalarında Ay ve Venüs bize anima hakkında bilgi verir.

İlişkileri bir kenara bırakırsak da herhangi bir doğum haritasında Ay ve Güneş’i irdelediğimizde, Ay ile Güneş arasındaki çatışmalı bir görünüm (kare, karşıt vb.) anima ve animus arasındaki çatışmayı bize ifade eder. Kişinin ruhunun dişil ve eril yanı kavga halindedir, kişi kendisiyle bir denge ve bütünlüğe ulaşmakta zorlanabilir.

90 görüntüleme0 yorum
bottom of page